Ravintola- ja ruokakulttuurin uusi trendinnäyttäjä, ruokarekka, on valloittanut maailmaa ja nyt myös Suomea. Ravintolaan verrattuna ruokarekka vaatii vähemmän investointeja ja tilaa. Se on muuntautumiskykyinen ja voi jopa olla liikkuva. Tämä tekee ruokarekasta hauskan ja erittäin potentiaalisen pienen yrityksen vaikka ensikertalaiselle. Ruokarekat sopivat erittäin hyvin sekä kaupungin keskustaan, että esimerkiksi tapahtumapaikoille. Ne ovatkin tulleet suosituiksi suurten tapahtumien ohessa, esimerkiksi stadionien ulkopuolella tai jalkapallokentän vieressä.

Ravintolaan verrattuna ruokarekka on rakenteiltaan hieman erilainen, joten esimerkiksi kokkaaminen ja sähkön käyttö täytyy tarkkaan suunnitella. Tilaa ei välttämättä ole ruuan valmistukseen, ja sähkön käyttäminen voi olla rajallista. Maksuliikenteen täytyy toimia moitteetta myös ilman sähköä ja mobiilina. Nykyisin markkinoilla onkin loistavia vaihtoehtoja myös liikkuville ruokaloille ja kahviloille. Innovatiivisia kassajärjestelmiä löytyykin jo markkinoilta; esimerkkinä näistä Openpos, joka tarjoaa kassajärjestelmiä monipuolisilla mobiiliominaisuuksilla.

Miten päästä alkuun?

Uuden yrityksen perustamisessa on tietenkin aina monta asiaa, jotka tulee ottaa huomioon. Ensimmäinen askel yrittäjyyttä kohti on tarkan liiketoimintasuunnitelman tekeminen. Kun se on valmis, hoidetaan yrityksen perustamisen käytännön asiat, ja sen jälkeen tarvittavat investoinnit. Ruokarekassa tarjottava ruoka kannattaa miettiä sellaiseksi, joka on helppo syödä heti paikan päällä. Ruoka on myös oltava helposti valmistettavissa, ja kaikki toiminta tulee onnistua pienessä tilassa. Ruokarekka-yrityksen perustajan muistilista:

  • Liiketoimintasuunnitelma
  • Yrityksen perustaminen
  • Kannattavuuslaskelmat
  • Menun suunnittelu ja markkinointi

Yrityksen perustamista ei kuitenkaan kannata pelätä. Ruokarekan investoinnit eivät ole mahdottoman isoja, joten riski tällaisen yrityksen perustamisesta jää pienemmäksi kuin esimerkiksi ravintolalla. Henkilökuntaa et välttämättä tarvitse itsesi lisäksi, mikäli onnistut hoitamaan sekä ruuan valmistuksen että maksuliikenteen helposti. Tarjoilijoita sinun ei siis tarvitse palkata, kuten ravintolassa. Ruokarekka voi myös olla hauska väylä yrittäjyyden aloittamiseen jopa innostuneelle ja motivoituneelle nuorelle ensiyrittäjälle.

Menestyvä ruokarekka

Ruokarekan menestyksessä avainasemassa on markkinointi ja brändäys, sekä tietenkin ruuan laatu ja hyvä maku. Muutamat ruokarekat ovat olleet alalla erittäin menestyneitä, koska ovat onnistuneet brändäämään tuotteensa houkuttelevaksi. Kun brändäys on tehty oikein ja ruuan laatu vastaa odotuksia, voi hinnoittelun nostaa hyvälle tasolle. Ruokarekan tarjonnat eivät usein olekaan halvimmasta päästä. Kuten kaikessa liiketoiminnassa, markkinointi tulee osata kohdistaa oikein. Oikeilla eväillä voi ruokarekasta tulla seuraava menestystarinasi.