Parkettilattia

Parketti on monessa kodissa tuttu, luonnonmukainen, helposti puhdistettava erittäin pitkäikäinen lattiamateriaali. Parketin suuri suosio lienee sen persoonallisuudessa, sillä kahta samanlaista parkettia ei ole. Parkettiin vaikuttavat niin sävyt, syyt, oksanjäljet, jotka tekevät jokaisesta parketista yksilöllisen. Vaativaankin makuun löytyy varmasti se oma kestävä ja viihtyisä parketti. Värit vaihtelevat vaalean raikkaasta ja kevyestä parketista arvokkuutta uhkuviin, tummiin ja edustaviin sävyihin.

Parketin etuna on ehdottomasti se, että materiaali sopii tilaan kuin tilaan. Parkettilattian kestävyyteen ja soveltuvuuteen vaikuttavat kuitenkin sekä parkettilattian puulaji että materiaalin pintakäsittely. Peruspintakäsittelyinä käytetään yleisimmin lakkausta ja öljyämistä. Näiden lisäksi ulkonäköön saadaan yksilöllistä ilmettä petsauksella, harjauksella tai lautojen erilaisilla reunaviisteillä.

Parkettia pidetään erinomaisena lattiavalintana joka kotiin muuta parkettilattia kannattaa kuitenkin valita aina ensisijaisesti tilan käyttöasteen mukaan ja sitten ottaa ulkonäköseikat huomioon. Esimerkiksi lemmikinomistajien kannattaa suosia hieman kovempia puulajeja, kuten punertavaa merbauta tai kirsikkapuuta. Tällä tavoin minimoidaan naarmujen syntyminen jo lähtötekijöissä , eikä parkettia tarvitse näin ollen huoltaa niin usein. Hinnaltaan parketit voivat vaihdella runsaastikin mutta ne ovat helppoja asentaa liimaamalla suoraan alustaan.

On kuitenkin otettava huomioon, että parketti on aitoa puuta, joka elää ja muuttuu ilmankosteuden ja lämpötilan mukaan. Oikeilla olosuhteilla lattiaan ei synny rakoja eikä lattia turpoa. Parketille kulkeutunut hiekka ja pöly on helppo imuroida tai harjata pois ja puhdistuskin onnistuu nopeasti nihkeällä rievulla tai mopilla pyyhkäisemällä.