Kokolattiamaton edut ja haitat

Suomessa kokolattiamatto on vielä melko tuntematon ratkaisu mutta erityisesti Iso-Britanniassa sitä on käytetty jo pitkään. Vastoin yleistä käsitystä kokolattiamatot ovat kuitenkin nykyaikaisia ja ne sopivat loistavasti myös koteihin eivätkä vain hotelleihin tai elokuvateattereihin. Kokolattiamatot ovat kulutusta kestäviä, melua vaimentavia ja ennen kaikkea ne luovat kotiin lämpimän vaikutelman. Ne sopivat useimpiin huoneisiin mutta niitä ei kannata laitatuttaa kosteisiin tiloihin, kuten keittiöön, kylpyhuoneeseen tai eteiseen.

Kokolattiamaton etuihin kuuluu ehdottomasti se, miten matto tekee lattiasta pehmeän ja miellyttävän paljaille jaloille sekä vähentää tuntuvasti liukastumisen riskiä. Kokolattiamatto antaa huoneelle nopeasti uuden ja erittäin kodikkaan ilmeen. Kokolattiamatto eristää ääntä ja vähentää kaikua paremmin sekä lisäksi se on helppo ja edullinen asentaa.

Haittana mainittakoon kokolattiamaton hoito. Pahat kielet väittävät kokolattiamattoa tarpeettomaksi pölynkerääjäksi. Matto on hyvä imuroida pölynimurilla vähintään kerran viikossa. Matto myös likaantuu melko helposti ja erityisesti tahrat kannattaa pestä pois mitä pikimmin, jotta ne eivät jäisi pysyviksi. Kokolattiamatto vaatii myös vaativampia hoitotoimia kuin pelkän lattian luuttuaminen. Säilyttääkseen upean ulkomuotonsa matto tulisi pestä ainakin kerran vuodessa tarkoitukseen soveltuvalla mattopesurilla. Niitä voi vuokrata pesuloista mutta luonnollisesti toimenpide on moppausta suurempi prosessi eikä tekstiililattian peseminen ei ole aina kovin helppoa.
Kauneus on luonnollisesti katsojan silmässä eikä lattiamattojen sopivuudesta tai sopimattomuudesta kannata kiistellä.