Julkiset tilat poikkeavat yksityiskodeista monellakin tavalla. Ehkä merkittävin ero on siinä lähtökohdassa, että kodit halutaan tehdä mukaviksi ja viihtyisiksi, mutta julkiset tilat ensisijaisesti kulutusta kestäviksi. Toki niissäkin pyritään tavoittelemaan viihtyisyyttä mahdollisuuksien rajoissa, mutta ennen kaikkea julkisilta tiloilta halutaan käytännöllisyyttä ja kestävyyttä.

Lattia ja lattiamateriaalivalinnat ovat hyvä esimerkki käytännöllisyyden ja kestävyyden tavoittelusta julkisissa tiloissa. Kun kodin lattioissa suositaan lämmintä puuparkettia, laminaattia tai toisinaan jopa kokolattiamattoja, ovat julkisten tilojen lattiapinnat aivan toisenlaisia. Ensimmäinen asia, joka tuleekin ottaa huomioon julkisen tilan lattiaa suunniteltaessa, on käytännöllisyys eli esimerkiksi lattian puhtaana pitämisen helppous. Ja koska tiloissa kulkee jatkuvasti paljon ihmisiä erilaisissa jalkineissa, tulee lattiamateriaalin olla tietysti myös kestävää.

Materiaalit

Yleisiä materiaaleja yritysten ja esimerkiksi julkisen hallinnon tiloissa ovat erilaiset laminaatit ja muovipinnoitteet sekä myös kumimatot ja kivilaatat. Hinta on tietysti yksi tärkeä tekijä esimerkiksi oman yrityksen liiketilan lattiaa valitessa. Kalleimpia lattiamateriaaleja ovat muun muassa graniitti- ja marmorilaatat ja edullisimpia ovat puolestaan lattiapinnoitteeseen varta vasten valmistetut levitettävät kumi- ja muovimatot. Kumimattojen hyvä puoli on niiden mainio kestävyys ja se, että ne soveltuvat myös kosteisiin tiloihin, kuten tuulikaappeihin. Myös erilaiset vinyylit ovat suosittuja ja helppohoitoisia lattiapinnoitteita. Yleisimpiä näistä ovat täysvinyylit, mutta myös korkkivinyylejä käytetään.

Kestävyys

Lattiapinnan kestävyys tulee todelliseen testiin usein esimerkiksi erilaisten juhlatapahtumien yhteydessä, jolloin naiset yleensä käyttävät korkokenkiä. Ne ovatkin nimittäin todellinen haaste lattiapinnan kestävyydelle. Yrityksen ei siis ehkä kannata järjestää suuria juhlia omissa tiloissaan, jos lattiamateriaali ei kestä korkokengillä kävelyä. Mutta jos lattiamateriaali on kunnossa, kannattaakin tilata liikelahjat esim. Axon Profililta ja laittaa juhlakutsut postiin.

Helppohoitoisuus

Lattiamateriaalin, jota käytetään julkisissa tiloissa (tai yleensäkin tiloissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä), tulee olla myös helppohoitoista ja tietysti helposti puhdistettavaa. Tästä syystä kiiltäväpintaisia muovi- ja kumisekoitemattoja suositaan. Niistä on helpompi saada lika ja erilaiset jäljet pois. Myös kiiltäväpintaiset kivilaatat ovat helpompia puhdistaa, kuin esimerkiksi puulattia. Lattiapintaa voidaan tietysti suojata mattoja käyttämällä. Matot myös helpottavat tilan puhtaanapitoa, sillä mattojen vaihtopalvelun voi ostaa erilliseltä yritykseltä, joka noutaa likaiset matot esimerkiksi kerran viikossa pestäväksi ja tuo samalla puhtaat matot tilalle.